2011. február 16., szerda

FRUKTÓZOS BRIÓS 1.

Elvileg most kísérletezgetek, gyakorlok, mivel majd ilyenekből is kell vizsgáznom. Konkrét vizsga recept hijján, én most a netet bújtam, és vagy 6 receptből kutyultam ki ezt a változatot, mint a hozzávalók, mint az elkészítési módot tekintve...De nagyon finom! És ugye egyből készítettem egy diétás verziót is, ezt osztom meg itt most veletek!FRUKTÓZOS BRIÓS 1.

Hozzávalók 6 nagy ! db-hoz:
* 100 g finomliszt
* 400 g grahamliszt
* 100 g fruktóz, "porcukorrá" őrölve
* 1 citrom lereszelt héja
* 25 g élesztő
* 2,5 dl tej
* 1 tojás sárgája
* 50 g vaj bele és még vagy 15-20 g a kenéshez is kell....
* 1 egész tojás a lekenéshez, és mindegyik briósra még egy csipet fruktóz (az már kristályos állapotban)

Először is, az élesztőt a fele tejjel, a porfruktózzal és egy csipet liszttel felfuttatom. Közben kimérem a lisztet, és felolvasztom a vajat is. A liszthez öntöm a felfutott élesztőt, majd a tej további részét, majd a tojássárgáját és az 50 g vajat is. Egybegyúrom. Klassz kis ruganyos tésztám lesz. Olyan 20-25 percig kelesztem, nem kell,hogy kifusson a tálból, csak az,hogy duplájára nőjjön.
Ekkor kiborítom a deszkára, és 6 egyenlő részre osztom. (Ha kisebbet akarsz, akkor vedd több felé). Inkább csak hosszában nyújtom, így kapok hosszú oválisokat. Lekenem a felületüket olvasztott vajjal, majd úgy felsodrom őket, hogy kis rudacskák legyenek belőle. Én most nem többet fontam össze, hanem egyesével tekertem. Feltekertem, mintha kakaós csiga lenne, és az alsó végét átdugtam középen, hogy felfelé mutasson, a gyerekek szerint, mint egy "fityisz". Ezt picit hagytam állni, majd lekentem  tojássárgájával. Itt elfelejtettem a további kelés után, és a sütés előtt még egyszer átkenni, ezért lettek fehérebb részek. A sütés előtt rászórom a tetejére a fruktózt. 180°C-on sütöm, a teteje már gyorsan pirul, de szerintem érdemes inkább az alját nézni,hogy az is szép barna, de még ne leégett legyen, akkor sült meg a belseje is!
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése